Kaikki Uutiset ja Tapahtumat

MANTSISEN PERHEYRITYKSEN HISTORIIKKI ON JULKAISTU

reference

MANTSISEN PERHEYRITYKSEN HISTORIIKKI ON JULKAISTU

Jos ei sopivaa ole tarjolla, tehdään itse. Tuolla päättäväisyydellä on kirjoitettu liperiläisen Mantsinen Groupin tarinaa jo 60 vuoden ajan. Nyt se tarina on laitettu kirjoihin ja kansiin. Mantsisen matka maailmalle – Perheyrityksen historiikki kertoo yrityksen kirjavat vaiheet perustajien, Veli ja Juhani Mantsisen, lapsuusvuosista aina muutaman vuoden takaiseen sukupolvenvaihdokseen asti.

– Nyt kun Mantsinen yrityksenä lähestyy hiljalleen eläkeikää, tuntui oikealta hetkeltä taltioida sen synty ja vaiheet jälkipolville, kertovat veljekset Veli ja Juhani Mantsinen.


Hannu Mähösen kokoamaan teokseen on haastateltu Mantsisen työntekijöitä, yhteistyökumppaneita ja veljesten ystäviä ja tuttuja menneiden vuosikymmenten varrelta. Kirja käy rehellisesti läpi niin yrityksen merkkipaalut kuin hankalammatkin hetket – maustaen niitä värikkäillä anekdooteilla. Perheyrityksen historiikin kantavia teemoja sivulta toiselle ovat nimenomaan perhe ja yrittäminen. Perheeseen Mantsisella on tosin aina laskettu kuuluvaksi koko henkilöstö ja kumppanit ympäri maailmaa. Yrittäminen on nykyisin Mantsisen monisataisen perheen yhteinen asia.

”Tehdään sitten itse”

Mantsinen sai alkunsa vuonna 1963 Velin ja Juhanin koneurakointibisneksestä. Maatilan töihin oli hankittu kallis traktori, jolle piti keksiä muutakin käyttöä. Niinpä veljekset alkoivat urakoida klapi- ja tukkipuukuljetuksia ympäri Pohjois-Karjalaa. Kun Mantsiset saivat sopimuksen puulastien purkamisesta silloisen Enso-Gutzeitin Uimaharjun tehtaalla, voitiin jo puhua toiminnan laajentumisesta logistiikkapalveluihin.

Materiaalinkäsittelykoneet otettiin Suomessa käyttöön tehtaan syötössä ensimmäisenä Uimaharjussa. Näin ”malli Mantsinen” aloitti voittokulkunsa metsäteollisuudessa.
Materiaalinkäsittelykoneet otettiin Suomessa käyttöön tehtaan syötössä ensimmäisenä Uimaharjussa. Näin ”malli Mantsinen” aloitti voittokulkunsa metsäteollisuudessa.


Työmäärän lisääntyessä Mantsiset näkivät koneissa ja laitteissa monia kehityskohtia. Sopivalla, kestävämmällä koneella työ olisi monin verroin tehokkaampaa ja nopeampaa. Veli Mantsinen hahmotteli paperille konemallin ja esitteli sen konevalmistajien markkinajohtajalle. Saksalaiset insinöörit nauroivat Velin pihalle sanoen, ettei tuollaista konetta kukaan pysty rakentamaan. ”Tehdään sitten itse”, oli Veli todennut.


Jo pitkään kytenyt kipinä Mantsisen omasta konepajasta sai sytykkeensä. Ensimmäinen Mantsinen-materiaalinkäsittelykone valmistui vuonna 1998. Nykyään Mantsinen on maailman suurimmista ja tehokkaimmista materiaalinkäsittelykoneista tunnettu menestyvä kansainvälinen vientiyritys. Toisaalta erityisesti kotimaassa Mantsinen on monelle tuttu jo 1970-luvulta lähtien logistiikkapalvelujen uranuurtajana. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2021 liki 80 miljoonaa euroa.

Ensimmäiset Mantsinen vientikoneet menivät Ruotsiin Halmstadiin. Taustalla ensimmäinen toimitettu kone ja etualalla pian perässä samalle asiakkaalle toimitettu kone.
Ensimmäiset Mantsinen vientikoneet menivät Ruotsiin Halmstadiin. Taustalla ensimmäinen toimitettu kone ja etualalla pian perässä samalle asiakkaalle toimitettu kone.
Maailman suurimman materiaalinkäsittelykoneen, Mantsinen 300, lanseeraus toi uuden kasvuvaihteen. Ensimmäiset kaksi konetta toimitettiin Belgiaan.
Maailman suurimman materiaalinkäsittelykoneen, Mantsinen 300, lanseeraus toi uuden kasvuvaihteen. Ensimmäiset kaksi konetta toimitettiin Belgiaan.

Seuraavat askeleet eteenpäin


Mantsisen pitkän historian ja menestyksen salaisuus piilee siinä, että tehdään mitä luvataan. Huolellinen ja jämäkkä ote töihin on poikinut aina seuraavan ja sitä seuraavan urakan. Toinen on palava halu tehdä asiat aina vähän paremmin – siitähän koko yritystoiminta sai alkunsa. Ahnehtimaan ei onneksi ole ruvettu.


– Askeleet eteenpäin ovat olleet hyvän mittaisia, ja niitä on otettu monta, sanoo Veli Mantsinen.


Seuraavat askeleet on nekin Mantsisella jo otettu. Vuonna 2018 Veli Mantsinen myi osuutensa Mantsinen Groupista kolmelle tyttärelleen Mia Mantsiselle, Mervi Mantsiselle sekä Meeri Juutilaiselle. Tyttäristä Mia oli aloittanut yrityksen toimitusjohtajana jo vuotta aiemmin. Myös Juhanin poika Mikko Mantsinen on omistaja ja työskentelee Mantsisella kalustopäällikkönä.

Kirja on julkaistu suomen kielellä ja on ostettavissa verkkokaupastamme >>

OTA YHTEYTTÄ

Kiinnostuitko ratkaisuistamme – kysy lisää asiantuntijoiltamme