Kaikki Uutiset ja Tapahtumat

IIDA VARTIAINEN, KONEENKULJETTAJA

reference

IIDA VARTIAINEN, KONEENKULJETTAJA

Iida Vartiainen aloitti Mantsinen Groupilla Logistiikkapalveluissa ensimmäistä kertaa vuonna 2018 kesätöiden parissa Uimaharjun Stora Enson Enocellin tehdasalueella vaununpuhdistajana. Syksyllä 2018 hän aloitti metsätalousinsinöörin opinnot Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa. Kesällä 2019 hän palasi jälleen Mantsiselle, tällä kertaa opintoihin kuuluvan harjoittelun merkeissä kahdeksi kuukaudeksi opettelemaan materiaalinkäsittelykoneiden käyttöä.

Opiskeltuaan talven yli, kesällä 2020 Iida tuli tekemään opintoihin kuuluvan toimihenkilöharjoittelun, jossa hän pääsi tekemään työnjohtajan tehtäviä ja käyttämään SERA-riskienhallintaohjelmaa. Tästä harjoittelusta lähtien Iida on ollut Mantsisella koko ajan töissä aina tähän päivään asti. Mantsisen firma on tuttu siitä, kun isä on tässä ollut töissä pidempään, niin sitten sitä kautta tuli firma tutuksi ja vuonna 2018 oli kesätyöpaikka tässä auki vaununpuhdistajana, niin hain sitten siihen paikkaan, kertoo Iida.

KONEENKULJETTAJAN TEHTÄVISSÄ TEHDÄÄN MYÖS LYPSYHOMMIA

Uimaharjun sellutehtaalta löytyvät puuterminaalipalvelut, jossa päätehtävänä on pyöreän puun syöttäminen tehtaan linjalle. Materiaalinkäsittelykone toimii syöttökoneena ja puut puretaan joko autoista, junanvaunuista tai lähivarastosta.

Puuterminaalissa Iidan jokapäiväisiin työtehtäviin kuuluu linjansyöttö. Kuvassa Iida käsittelee puuta linjalle Mantsinen 90-materiaalinkäsittelykoneella.

Puuterminaalin lisäksi Mantsinen toimii sahalla, jossa Mantsinen hoitaa tukkikentän pyöräkonetyöt sekä varastoilla trukkityöt. Sahan puolen pyöräkonetöihin kuuluvat kentän siivoustyöt sekä kuorikirkon syöttö. Siinä napataan pyöräkoneella kentällä oleva kuori, mikä viedään kuorikirkkoon, minkä kautta kuoresta saadaan tehtaalle energiaa, toteaa Iida.

Kuoresta saadaan sellutehtaalle energiaa. Kuvassa Iida kasaa kuorta kuorikirkkoon pyöräkoneella.

Toisinaan Iida tekee työpäivänsä puukentällä, jolloin se poikkeaa normaalista. Puukentän perusaskareisiin kuuluvat häkintäyttö ja puiden ajo vetomestarilla. Kuinka ollakaan, puukentällä pääsee välillä myös lypsyhommiin. Kyse ei ole kuitenkaan lehmien lypsämisestä, vaan puukentän laidalla olevan junan vaunuista. Niistä ilmataan jarrut pois, eli ne “lypsetään”.

Junan vaunujen lypsäminen tapahtuu puukentän laidalla. Puuvaunuja kuljettavaa automaattiveturia ohjataan Mantsinen 90 materiaalinkäsittelykoneesta käsin.

Työpäivän sisältöön vaikuttaa paljon, onko kyseessä arkipäivä vai viikonloppu. Kun viikonloppuisin on vähemmän autoliikennettä, on silloin oiva tilaisuus siirtää kentältä puita lähemmäs materiaalinkäsittelykonetta ja syöttölinjaa.

Erityisesti viikonloppuisin puita kuljettava vetomestari on aktiivisessa käytössä.
MONIPUOLISTA VÄLINEISTÖÄ KAHDESSA ERI VUOROSSA

Iidan perustyöpäivä alkaa yleensä sillä, että kuorimolta kysytään, mitä puulajia he aikovat kuoria. Tämä siksi, koska tehtaassa valmistettaviin eri sellutyyppeihin käytetään erilaisia reseptejä. Tietyissä sellulaaduissa tarvitaan, vaikka enemmän kuusta kuin mäntyä ja sitten reseptien mukaan kuoritaan. Kun kuorimolta on selvitetty, mitä kuoritaan, alkaa linjan päässä kuorimon syöttäminen materiaalinkäsittelykoneella. Aamurutiineihin kuuluvat myös öljyn tarkistaminen koneista sekä linjakoneiden vaa’an taaraus, Iida valottaa työpäivänsä kulkua.

Päivittäisessä käytössä oleva välineistö on varsin monipuolinen. Meillä on tässä puuterminaalissa kaksi Mantsinen 90 sähkökonetta. Sitten meillä on Mantsinen 60 kenttäkone, kaksi Caterpillaria, vetomestari, muutama pyöräkone, ja lisäksi on kuorma-autoja, luettelee Iida.

Iida työvuorot voidaan jakaa kahteen erilaiseen työaikamuotoon, 2/7 ja 3/7. Ensimmäisessä tehdään aamua ja iltaa ja jälkimmäisessä tehdään aamu, ilta ja yövuoro. Parasta työssä onkin Iidan mielestä koneella ajamisen lisäksi pitkät vapaat, niin jää hyvin aikaa vapaa-ajan harrastuksille.

Mantsisella Uimaharjun toimipisteellä työskentelee yhteensä noin 50 henkilöä, joista neljä on aina samaan aikaan puukentällä vuoron aikana, lisäksi yksi on tehdaspalveluissa ja yksi on veturissa.

Meillä on Uimaharjussa hyvä ja kokenut työporukka.

Iida Vartiainen, koneenkuljettaja, Mantsinen Group

Vaikka Iida onkin koulutukseltaan metsätalousinsinööri, kertoo hän suurimman osan käytännön työstään oppineensa ihan vain tekemällä. Lähin koulutus, mikä vastaa Iidan mukaan hänen työtään on metsäkoneen kuljettajan koulutus. Siellä oppii perusasiat ja puunkäsittelytaidon.

Iida lähettää vielä terveisiä haastattelun lopuksi kaikille alasta kiinnostuneille: ”Tervetuloa vaan tänne töihin, mielellään otetaan uusia tekijöitä tiimiin mukaan, kun avoimia työtehtäviä on tarjolla.”

Iida Vartiainen

Koulutus: Metsätalousinsinööri (AMK)

Nykyinen toimenkuva: koneenkuljettaja

Aloitusvuosi Mantsisella: 2020

OTA YHTEYTTÄ

Kiinnostuitko ratkaisuistamme – kysy lisää asiantuntijoiltamme